Kurser

Fågelsjö kursgård

Här finns  möjligheten att njuta och lära i en avslappnad miljö. Vi erbjuder ett litet men väl valt utbud av kurser. Grupperna är små. Den lugna och vackra platsen med sin intressanta historia inspirerar oss som jobbar här och vi vill gärna dela med oss.

Välkommen till Fågelsjö!

3-5 augusti


Tunnbrödsbakning i vedeldad ugn


Lotta Melin från Malung i Västerdalarna började baka tunnbröd med mormor och farmor. Nu är hon en eftertraktad kursledare i tunnbrödsbakningens konst.

Under kursen ges möjlighet att baka hårt och mjukt tunnbröd. Vid intresse går det att pröva på att baka med barkmjöl samt potatis – Tölla, som det heter i Västerdalarna. Kanske blir det en pizza  på lördagskvällen? Ett besök i Gammelgården ingår under någon av kursdagarna.


Fredag klockan 18.00 inleds kursen med vedeldning i ugnen och förberedelser inför morgondagens bakning. Bakning hela lördagen samt söndagen fram till cirka 15.00. Ta gärna med ett förkläde. Material,  lunch och fika ingår.Max 6 deltagare.

Kursavgift 1 300 kronor,

inklusive anmälningsavgift 400 kronor.

Kursen är inställd

31augusti-2 september


Schablonmåleri från grunden


Ingela Broström är byggnadsantikvarie, anställd på Gävleborgs länsmuseum. Hon har forskat om Gammelgården i 10 år. I boken Bland bönder och bergsmän har hon skrivit om gårdens tapeter. Ingela är en uppskattad föreläsare och inleder kursen med föreläsning samt besök i Gammelgården.


Helena Bratt är konstnär och hantverkare med ett öppensinnat förhållningssätt till allmogemåleriet. År 2012 rönte hon stor uppskattning för ett projekt kallat Schablonladan 2012 – med syfte att uppmärksamma gamla kulturskatter. Läs mer om Helena på: www.helenabratt.se


Under kursen lär du dig grunderna för att blanda limfärg och tillverkar egna schabloner att måla med. Moment som ingår är bland annat bindemedel och lim, blanda limfärg, pigment och färgsättning.


Gammelgårdens tapeter ligger till grund för kursen och ett besök i byggnaden ingår. Där diskuteras tapeterna på plats. Deltagarna får därefter tillverka egna schabloner, utifrån förlagor eller egna idéer, samt arbeta med schablonmåleri.


Oömma kläder rekommenderas. Medtag gärna förkläde. Kursen börjar 9.00 dag 1 och håller på tre hela dagar. Material, lunch och fika ingår.Max 10 deltagare.

Kursavgift 2 800 kronor,

inklusive anmälningsavgift 600 kronor.

Kursen är inställd

14-16 september


Akvarellfärger och papper av svamp


Kursledare är Liza Johansson, konstnär samt utbildad svampkonsulen. Hon har experimenterat kring framställning av papper och pigment av svamp sedan 1990-talets början. Om det har hon skrivit i sin bok Pigment och papper av svamp.

På denna kurs delger hon sina kunskaper om skogens svampar och med vilka metoder de kan förvandlas till papper och pigment. Dessa grundmaterial kan i sin tur användas på ett flertal olika sätt. Läs mer om Liza på: www.svamp.se/mer-om-liza-johansson/.


Liza inleder kursen med en genomgång. Därefter svampexkursion för att finna material till papper. Beredning av svampen och papperstillverkning.

Nästa dag är pigmentframställning i fokus.

Dagen inleds med en genomgång och en svampexkursion. Denna gång för att finna lämpliga svampar till pigmentframställning. Därefter tillverkning av och målning med, de färdiga pigmenten.

Tredje dagen ägnas åt användning av de nyförvärvade kunskaperna. Det finns möjlighet att tillverka mer papper och pigment. Tid för experiment och skapande med de egenhändigt framställda materialen och samtal kring olika tekniker. Avslutande diskussion.


Till kursen tar deltagarna med sig var sin papperskasse med gamla dagstidningar, var sitt slitet gammalt lakan, akvarellblock och akvarellpensel/penslar. Oömma och varma kläder rekommenderas. Medtag gärna förkläde. Kursstart cirka 9.00 dag 1. Tre hela dagar. Material, lunch och fika ingår.Max 10 deltagare.

Kursavgift 2 700 kronor,

inklusive anmälningsavgift 600 kronor.

Kursen  är inställd

11-12 juli


Mynningsladdare och bössmide på 1800-talsvis


Magnus Wiberg har lång och gedigen erfarenhet av att skjuta med gamla lodbössor och av traditionellt vapensmide. Han visar deltagarna de gamla bössorna på gården, tillverkade på plats. Visning av smedjan, genuin och helt komplett.


Det blir ingående demonstration av hur en lodbösspipa borrades och räfflades på gammalt sätt, om hur man smidde o härdade fjädrarna som ingick i vapnen samt hur delarna i bösslåset sätthärdades. Demonstration av mässingsgjutning med autentiska redskap och metoder. Möjlighet att prova på.


Andra dagen tillbringas vid skjutbanan där Magnus egna gamla mynningsladdare kommer till användning vid simulerad jakt med attrapper. Det blir bland annat sälskytte på skredstång och vargskytte för gris, med möjlighet att deltaga.


Medtag gärna egna vapen för givande diskussioner. Hörselskydd rekommenderas. Kursen börja cirka 10.00 dag 1 och avlutas på eftermiddagen dag 2.  Material, lunch och fika ingår.Cirka 10 deltagare.

Kursavgift 1 900 kronor,

inklusive anmälningsavgift 600 kronor.

Kursen är fulltecknad.

ADRESS


  Fågelsjö kafé

  Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa

  Gryssjövägen 1

  S - 827 70 Los

  T: 0762 788 380

  E: fagelsjo@ekborgen.se

  www.ekborgen.se           

   

ÖPPETTIDER


  10.00 - 17.00.

  7/4 - 5/6 öppet helger.

  6/6 - 31/8 öppet alla dagar (utom midsommarafton samt 1/7).

 

© Upphovsrätt. Alla  rättigheter reserverade.

FÖLJ  OSS via Gammelgården Bortom Åas Facebook-sida!